Allah'ü Teala insanoğlunu yarattığı canlılar içinde en şereflisi olarak yaratmıştır ve onu sorumlu tutmuştur.
En iyi şekilde yaratılan insanoğlunun, hayatındaki en önemli dönem, gençlik dönemidir. Gençlik dönemi, enerjinin, aksiyonun, verimliliğin doruğa çıktığı, topluma ve fertlere faydalı olmanın, dünya ve âhiret için çalışmanın mümkün olduğu en verimli çağıdır. Bu gerçeğe Hz. Peygamber (s.a.s.) de işaret ederek: “Yaşlılık gelmeden önce gençliğin kıymetini bilin”(Müslim) tavsiyesinde bulunmuş ve gençliğe verilen önemi şu şekilde belirtmiştir: “İnsanoğlu, Kıyâmet gününde; gençliğini nerede ve nasıl harcadığından… Sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılamaz.”(Tirmizi) Gençlik Allah'ın insan oğluna lutffettiği en büyük nimettir.Bu sebeple gençiğin değeri iyi bilinip yaradılış gayesine uygun yaşanırsa dünya ve ahirette mutlu olacaktır.
Müslümanın en büyük değeri imanıdır çünkü dünya ve ahiret mutluluğuna ancak imanı ile kavuşacaktır. “İman eden ve sâlih amel işleyenler için güzel bir gelecek ve mutluluk vardır.” (Ra’d, 13/29).
Müslüman genç; ahlâkî ve mânevî değerleri ön plana almalıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurur: “Cömert ve güzel ahlâklı bir genç; cimri ibadet eden, kötü ahlâklı bir yaşlıdan Allah’a daha sevimlidir.”(Câmiü’s-Sağîr) “Sizin hayırlınız ahlâkça en güzel olanınızdır.”(Buhari)
Peygamberimiz (s.a.s.), “Kişi dostunun dini/ahlâkı üzeredir. O hâlde her biriniz dost edindiği kişiye dikkat etsin”(Ttirmizi) “Yalnız mü'minle arkadaş ol ve ekmeğini ancak takvâlı kimse yesin "(Tirmizi) tavsiyesinde bulunur. Çünkü “Kişi sevdiğiyle beraberdir.”(Tirmizi) “Allah Teâlâ kullarına lütufkârdır. Onlara her işte kolaylık gösterilmesine memnun olur.”(Buhari) Bu âyet ve hadislerden de anlaşıldığı gibi gençler, İslâmî anlayış ve davranış içersinde olan kişilerle arkadaşlık yapmalıdır.
Avrupa da müslüman genç olmak ve müslüman genç olarak kalmak ne kadar zor isede o kadarda değerlidir.Çünkü dini ve ahlaki değerleri ta-mamen farklı bir ortamda yaşayıp kendini yaşadığı ortama kaptırmadan koruyup kollaması çok kıymetlidir.Tabi gençleri koruyup kollamakta başta anne baba olmak üzere tüm büyüklere görevler düşmektedir.Kimlerle arkadaşlık ettikleri nerelere girip çıktıkları takip edilmeli kötü yollara sapık akımlara düşmemeleri sağlanmalıdır.
Sonuç olarak
Müslüman genç yaşadığı çevreye örnek olmalıdır. Samimi ve dürüst olmalıdır. Muhammedi bir ahlakla ahlaklanmalıdır.
Yüce Allah, müslümanların vasıflarını ve onların dünya ve ahrette kurtuluşa, mutluluğa ereceklerini Kur’an-ı Kerim’de şöyle belirtmektedir:
Onlar Rablerine şirk koşmazlar. (Mü’minun, 23/5).
Onlar İman edip, salih amellerde bulunurlar. (Bakara,2/25).
Allah’tan korkup günahlardan sakınırlar. (Al-i İmran,3/15)
Bollukta da darlıkta da infak ederler. (Al-i İmran,3/134.
Öfkelerini yenerler. (Al-i İmran,3/134).
Namazı kılarlar, zekâtı verirler, Peygamberlere inanır, onları savunup desteklerler. (Mâide, 19/12).
Bunlar Yüce Rabbimiz tarafından cennetle müjdelenmiştir. Kişi bu mükâfata, Cennet’e imanı, ibadeti, güzel ahlakı ve yararlı işleriyle erişecektir.”İman etmiş olarak, kadın-erkek kim güzel bir davranış sergilerse ona dünya ve âhirette güzel, mutlu ve huzurlu) bir hayat yaşatacağız ve onların mükâfatlarını, yapmakta olduklarının en güzeli ile vereceğiz.” (Nahl, 16/97) buyrulur.
Selam ve dua ile